Probusa

realizacja projektu wnętrz mieszkania na wynajem z szarą lamperią
mieszkanie na wynajem | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

mieszkanie na wynajem | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

mieszkanie na wynajem | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

mieszkanie na wynajem | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

mieszkanie na wynajem | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

mieszkanie na wynajem | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

mieszkanie na wynajem | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

łazienka | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

łazienka | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

mieszkanie na wynajem | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

mieszkanie na wynajem | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

kuchnia | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

kuchnia | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

kuchnia | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

detal | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

detal | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

Mieszkanie na wynajem – projekt wnętrza mieszkania na ulicy Probusa we Wrocławiu.

Celem projektu było odnowienie i aranżacja lokalu usytuowanego w starej kamienicy przy jednoczesnym utrzymaniu ekonomicznego budżetu. Jednym z głównych zabiegów poprawiających odbiór wnętrza był demontaż sufitu podwieszonego w pokoju, który wchodził w przestrzeń okna. Ściany pomalowano na biało od wysokości parapetów ale na szaro poniżej. Ten sam odcień szarości zastosowano na odsłoniętej drewnianej podłodze i parkiecie w jodełkę. Udało się dzięki temu uzyskać efektowne proporcje oraz zróżnicowany ale monochromatyczny rysunek podłogi. Stonowane wnętrze uzupełniają dodatki w stylu boho a także elementy drewniane oraz krzesła i uchwyty w karmelowym odcieniu skóry.

Projektowane mieszkanie na wynajem posiadało zaletę w postaci odrębnej kuchni, w której oprócz deski podłogowej pomalowano także istniejące płytki ścienne. Ich nowy, biały odcień stanowi tło dla szafek kuchennych w kolorze butelkowej zieleni oraz blatu i półek z brzozowej sklejki. Kuchnię uzupełniono czarną lodówką w stylu retro, czarnym zlewem i lampą wiszącą. Dodatkowo całości dopełnia detal w postaci skórzanych uchwytów.

Pomysł na butelkową zieleń w kuchni był inspirowany płytkami podłogowymi w łazience, które udało się zachować. Pozostałe elementy wykonano na nowo. Do zielonej posadzki dobrano gładkie, białe płytki ułożone w cegiełkę jak również czarną armaturę, kabinę i dodatki. Wnękę wypełniono półkami ze sklejki. Istniejące drzwi do łazienki pomalowano na biało. W holu pozostawiono oryginalny wieszak na płaszcze z pręta zbrojeniowego.

Charakter wnętrza podkreśla obraz „T.I.R. czyli trochę inna rzeczywistość” autorstwa Krzysztofa Bryły.

powierzchnia: 30 m2
projekt i realizacja: 2020 r.
lokalizacja: Wrocław
prace budowlane: Kamil Kordylewski
zakres współpracy: projekt wnętrz, nadzór wykonawczy, dobór całego wyposażenia, akcesoriów i dekoracji, home staging
zdjęcia: nowaconcept