Funka

mieszkanie z elementami wnętrza w butelkowej zieleni
Zielona Kuchnia | NOWACONCEPT | Architekt Wnętrz Wrocław
Zielona Kuchnia | NOWACONCEPT | Architekt Wnętrz Wrocław
Łazienka z zielonymi płytkami | NOWACONCEPT | Architekt Wnętrz Wrocław
Łazienka z zielonymi płytkami | NOWACONCEPT | Architekt Wnętrz Wrocław

Zielona kuchnia – projekt wnętrz mieszkania zainspirowany wytyczną odnośnie koloru.

Zielona kuchnia była główną wytyczną Inwestora projektowanego przez nas mieszkania. Zainspirowani tą nietuzinkową prośbą, zaprojektowaliśmy mieszkanie, w którym odcień butelkowo zielony powtarza się w różnych pomieszczeniach, natomiast całość utrzymana jest w stonowanej szaro – białej kolorystyce oraz minimalistycznym stylu.

Ze względu na podłużny i wąski układ pokoju dziennego, aneks kuchenny zaprojektowaliśmy w formie litery „C” z poszerzonym blatem od strony sofy. Blat ten, oprócz standardowej funkcji, służy też jako miejsce do spożywania posiłków. Dodatkowo, od strony części wypoczynkowej, ryflowane fronty skrywają pojemne szafki, wykorzystujące w pełni każdy centymetr tej zabudowy w funkcjonalny sposób.

Blat w kuchni został wykonany z płyty HPL w kolorze betonu. Całość uzupełniają, białe szafki wiszące, czarne dodatki a także wnęki w odcieniu ciepłego drewna. Natomiast elementem charakterystycznym, oddzielającym optycznie kuchnię od salonu, jest ażurowa półka wisząca. Jest to lekka konstrukcja z metalu z półkami ze szkła zbrojonego, z zaokrągleniem na końcu. Dzięki zabudowie nad półką, udało się w sposób estetyczny podłączyć okap do pionu, bez wykonywania większej zabudowy na całości aneksu.

Ten sam butelkowy odcień zieleni postanowiliśmy wykorzystać również w łazience, dobierając, dopasowane kolorystycznie, płytki przestrzenne na jednej ścianie w kabinie prysznicowej. Na pozostałych ścianach i podłodze zastosowaliśmy kafle wielkoformatowe terrazzo w popielatej barwie. Jako blat posłużyła tutaj biała płyta HPL, która idealnie komponuje się z umywalką podblatową i zieloną szafką z szufladami. Czarne baterie i okucia ścianki prysznicowej dodają łazience męskiego charakteru. Duże lustro z kinkietem powiększa optycznie przestrzeń.

powierzchnia: 65 m2
projekt: 2023 r.
realizacja: 2024 r.
lokalizacja: Wrocław
zakres współpracy: projekt wnętrz z częściowym nadzorem wykonawczym
prace budowlane: MAK BUD
zabudowa meblowa na wymiar: DANTEAM
półka stalowa w kuchni: Steel in Love
zdjęcia: nowaconcept

Spodobał Ci się ten projekt – zobacz również realizację wnętrza w stylu japandi.