Pasteura

projekt wnętrz mieszkania w stylu klasycznym w minimalistycznym wydaniu
Minimalistyczna klasyka w kamienicy | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

Minimalistyczna klasyka w kamienicy | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

Kuchnia w kamienicy | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

Kuchnia w kamienicy | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

Kuchnia w kamienicy | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

Minimalistyczna klasyka w kamienicy | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

Minimalistyczna klasyka w kamienicy | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

Korytarz w kamienicy | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

Minimalistyczna klasyka w kamienicy | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

Sypialnia w kamienicy | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

Minimalistyczna klasyka w kamienicy | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

Minimalistyczna klasyka w kamienicy | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

Łazienka w kamienicy | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

Minimalistyczna klasyka w kamienicy | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

Minimalistyczna klasyka w kamienicy | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

Minimalistyczna klasyka w kamienicy | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

Minimalistyczna klasyka w kamienicy | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

Salon w kamienicy | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

Salon w kamienicy | nowaconcept - architekt wnętrz Wrocław

Minimalistyczna klasyka w przedwojennej kamienicy przy ulicy Pasteura we Wrocławiu.

Mieszkanie zostało zaprojektowane w klasycznym, ponadczasowym stylu ale w minimalistycznym, funkcjonalnym wydaniu. We wnętrzu pozostawiono nietypowy podział pomieszczeń przeznaczając je na część dzienną, odrębną kuchnię oraz duży pokój prywatny. Pokój ten posiada część sypialnianą umieszczoną w głębi pomieszczenia, część przeznaczoną do okazjonalnej pracy a także duży, słoneczny taras.

Wnętrze utrzymane w bieli i jasnym beżu przełamano ciemnymi akcentami w odcieniach eleganckiej szarej zieleni i granatu. W celu optycznego poprawienia proporcji wysokiego i długiego korytarza zastosowano ciemniejsze malowanie przestrzeni w górnej części. Dodatkowo na jednej ze ścian zaprojektowano duże lustro wpisane w obramowanie z listwy dekoracyjnej. Pozostawiono odnowioną już wcześniej oryginalną podłogę drewnianą w jasnym odcieniu. W pokoju dziennym zaprojektowano duży regał na książki obejmujący całą ścianę. Regał połączono z dekoracyjną częścią środkową nawiązującą do klasycznej wnęki kominkowej oraz z dużym lustrem powyżej. W kuchni, dostosowując się do zastanej przestrzeni, zaprojektowano przełamany blat roboczy z zaokrągleniem, dzielący funkcjonalnie przestrzeń do pracy na gotowanie i zmywanie. Kuchnię wykończyliśmy pięknym gresem o efekcie marmuru firmy Marazzi z kolekcji Grande Marble Look we wzorze Capraia, który nadaje wysmakowanej elegancji wnętrzu.

Całą zabudowę meblową zaprojektowano na wymiar w jednolitej stylistyce i kolorystyce. Minimalistyczna klasyka we wnętrzu zyskała na wyrazie i przytulności dzięki zasłonom zaplanowanym na całości ścian z oknami a także dodatkom z ciemnego drewna. Ponadto w wnętrzach zaproponowano nowoczesne oprawy oświetleniowe w klasycznym wydaniu.

powierzchnia: 72 m2
projekt: 2021 r.
lokalizacja: Wrocław
zakres współpracy: projekt wnętrz